Kozie mlieko je najbežnejšie konzumovaným mliečnym výrobkom na svete. V skutočnosti 65% až 72% všetkých mliečnych výrobkov spotrebovaných na celom svete pochádza z kozieho mlieka. Kozie mlieko je jednou z najskorších známych superpotravín. Dôkazy v skutočnosti ukazujú, že ľudia si na kozom mlieku pochutnávali už celé tisícročia. A čo viac,nkozie mlieko sa môže pochváliť ďalšími zdravotnými výhodami.
Rozdiel medzi kravským a kozím mliekom
Viac z nás si čoraz viac uvedomuje, že kravské mlieko nám nemusí vyhovovať, a začali sme hľadať alternatívu, ktorá lepšie vyhovuje potrebám nášho tela. Kozie mlieko je nutrične najbližšie kravskému mlieku. Napriek tomu má určité fyzikálne vlastnosti, ktoré ho odlišujú od ostatných, čo môže mať vplyv na stráviteľnosť a zdravie:
- Menej alfa-S1-kazeínu
- Odlišné formy bielkoviny a tukov
- Mierne nižšie v obsahu laktóze
Dostatok vápniku
Pohár kozieho mlieka (200 ml) môže dospelým poskytnúť viac ako 100 % dennej potreby vápnika. Vápnik v mlieku a mliečnych výrobkoch sa v tele ľahšie vstrebáva a využíva ako vápnik, ktorý sa nachádza vo väčšine ostatných potravín.
Prirodzene nižší obsah cholesterolu
Cholesterol v kozom mlieku je prirodzene o niečo nižší ako cholesterol v plnotučnom kravskom mlieku čo ho robí dobrou alternatívou pre ľudí, ktorí sledujú príjem tukov a hladinu cholesterolu.
Priaznivé pre krvný tlak
Mliečne výrobky, ako je kozie mlieko a jogurt, sú zdrojom vápnika a draslíka. Poskytujú 30 % (mlieko) a 17 % (jogurt) referenčnej výživovej hodnoty (nový výraz pre odporúčanú dennú dávku). Tieto minerály sú napr. vhodné na úpravu krvného tlaku.
Dobrý zdroj kľúčových vitamínov
Jeden pohár kozieho mlieka (200 ml) poskytuje:
- 14% RVH vitamínu B5 (kyselina pantoténová), ktorý pomáha telu produkovať energiu a zmierňuje únavu a vyčerpanie),
- 12% RVH biotínu – vitamín B, ktorý je dôležitý pre zdravý nervový systém, pokožka a vlasy
- 11% RVH vitamínu A, potrebného pre zdravú pokožku a zrak.
Prebiotikum
Kozie mlieko má viac oligosacharidov (nestráviteľných sacharidov) ako kravské mlieko a má podobné množstvo a štruktúru ako tie, ktoré sa nachádzajú v ľudskom mlieku. Môžu pôsobiť ako prebiotiká v čreve a pomôcť pri udržiavaní zdravia tráviaceho traktu a črevných mikrobiómov podporovaním rastu prospešných črevných baktérií.
Už by bolo na čase aby sa Slovenský národ prebudyl a začal už niečo začať sa starať o to svoje zdravie ktore už mame ho tak podlomene a najmetie naša detvaky čo su už odučene od domacej stravy a sú naučene na tu A….stravu a samu chemiú