fbpx

Mlieko a mliečne produkty dnes patria ku kontroverzným témam, a to často vedie k zmätku a šíreniu rôznych dezinformácií a mýtov. Spolu sa teda pozrieme na niektoré FAKTY týkajúce sa mlieka, rozoberieme poruchy a ochorenia vznikajúce pri alergií alebo intolerancií na niektoré zložky v mlieku a výrobkoch z neho.

Čo je to vlastne mlieko?

Mlieko je belavá, nepriehľadná tekutina vo forme  tukovo- vodnej emulzie, ktorá sa vytvára v mliečnych žľazách cicavcov. Je to prvý zdroj výživných látok pre novonarodené cicavce skôr, ako môžu prijímať iné druhy potravy. Mlieko od určitých zvierat, hlavne od kráv, sa používa ako potrava pre ľudí.

Hlavnými zložkami mlieka sú voda, tuk, bielkoviny, laktóza (mliečny cukor) a minerály (soli). Mlieko obsahuje tiež stopové množstvá ďalších látok, ako sú pigmenty, enzýmy, vitamíny, fosfolipidy (látky s vlastnosťami podobnými tukom) a plyny.
Či stojíte na strane odporcov alebo sa s mliekom kamarátite faktom je, že mlieko malo v historickom vývoji pre ľudstvo obrovské opodstatnenie, a to minimálne pre jeho nutričné a energetické hodnoty. Jedným z príkladov je, že mlieko obsahuje viac vápnika, stavebnej jednotky pre zuby a kosti, ako akékoľvek iné jedlo.

Vedeli ste že: Krava vyprodukuje v priemere 6,3 litra mlieka denne, čo znamená cca. 350 000 pohárov mlieka za celý život.

Laktózová intolerancia vs. alergia na mlieko

Neznášanlivosť laktózy a alergia na mlieko vyvoláva veľa zmätkov – tieto výrazy môžu znieť podobne, ale v skutočnosti popisujú dva rôzne problémy s trávením, jeden závažnejší ako druhý.

Laktózová intolerancia

Intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na odbúravanie laktózy, cukru, nachádzajúceho sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch.
Intolerancia laktózy môže byť genetická alebo ju môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva v dôsledku vírusovej alebo bakteriálnej infekcie.

Intolerancia na laktózu je taktiež etnická záležitosť. Asi 80 až 90 percent Afroameričanov má intoleranciu laktózy a je veľmi častá aj u Ázijcov a domorodých Američanov.

Je tiež dôležité pamätať na to, že intolerancia laktózy sa zvyšuje s vekom a je pomerne častá u starších ľudí. Odhaduje sa, že viac ako 25% populácie trpí  intoleranciou laktózy.

Aké sú príznaky laktózovej intolerancie?

Zvyčajne pocítite príznaky intolerancie laktózy medzi 30 minútami a dvoma hodinami po požití mlieka alebo mliečnych výrobkov. Medzi príznaky patria:

  • bolesť brucha
  • plynatosť a nadúvanie
  • nevoľnosť
  • hnačka

Alergia na kravské mlieko

Alergia na kravské mlieko je na druhej strane nepriaznivá imunitná reakcia na bielkoviny nachádzajúce sa v mlieku.  Oproti intolerancii je to úplne iný problém, až na to, že majú spoločnú príčinu – kravské mlieko a mliečne výrobky.

Alergia na mlieko sa zvyčajne vzťahuje iba na kravské mlieko, hoci môžete byť alergický aj na iné druhy mlieka, vrátane sóje. V kravskom mlieku spôsobuje väčšinu problémov práve bielkovina kazeín, ale reakciu môže u niektorých ľudí vyvolať aj srvátkový proteín.

Aj keď je alergia na mlieko najbežnejšia u dojčiat a detí, môže sa vyvinúť v akomkoľvek veku. Alergia na mlieko je najbežnejšou potravinovou alergiou u detí a postihuje viac ako 2 percentá detí mladších ako 3 roky.

Medzi všeobecné príznaky patrí zápal, kýchanie, nádcha, svrbenie očí atď., Ktoré vedú k vzniku klasických alergií – astmy, ekzémov, sennej nádchy a žihľavky (kožná vyrážka alebo žihľavka). Pretože alergia na kravské mlieko je spojená s mnohými stavmi – vrátane astmy a ekzémov – je vždy užitočné ich pri liečbe zohľadniť.

O alternatívach mlieka sa dočítate v ďalšom článku.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená