fbpx

Poznáte aróniu a účinky jej plodov?

Arónia je opadavý ker, ktorý radíme do čeľade ružovité. Pôvodne sa vyskytovala vo východnej časti Severnej Ameriky, najčastejšie vo vlhkých lesoch. V Európe sa začala pestovať začiatkom 18. storočia, v súčasností je tu rozšírená najmä v severných častiach Nemecka a Poľska.

Plody arónie a produkty z nich vyrábané

Základné informácie o arónii ako kre máme za sebou, prejdime teraz k jej plodom. Tými sú malé čierne malvice podobné jarabine. Majú trpkastú, trieslovinovú chuť, kvôli ktorej sú za surova takmer nepožívateľné. Vďaka tomu si arónia v angličtine vyslúžila pomenovanie „chokeberry“, čo by sme mohli voľne preložiť ako „dusiace bobule“.

Aj napriek tomu sú však plody arónie cenené a to najmä pre ich veľmi vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Po úprave sa z nich robí množstvo rôznych produktov ako džem, džús, nátierka, čaj, rôzne tinktúry, obľúbený arónia sirup, či dokonca víno. Zakúpiť si môžete aj sušené plody arónie, prípadne sušené plody v horkej čokoláde (čo je skvelá alternatíva pre tých, ktorým bežné sušené plody arónie nechutia) a nájsť môžete aj rôzne ďalšie produkty.

Zdroj: Anna / Stock.adobe.com

Zdravotné účinky

Produkty z plodov arónie vám môžu pomôcť so znižovaním hladinu cholesterolu v krvi a krvného tlaku. Mnohí im prisudzujú blahodarný vplyv na krvný obeh. Zvyknú sa odporúčať ako doplnok liečby pri ateroskleróze.

Využiteľné môžu byť aj pre pacientov trpiacich cukrovkou, keďže obsahujú prírodný sorbit, čo je sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Samozrejmosťou však je, že v prípade, ak máte niektorý z týchto alebo iných zdravotných problémov a rozmýšľate nad užívaním arónie, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.