Brokolica patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Okrem toho, že obsahuje veľké množstvo vitamínov je aj ľahko stráviteľná, a práve preto by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. V súčastnosti sa brokolica často skloňuje aj vďaka vysokému obsahu látky sulforafán, ktorá pozitívne pôsobí na prevenciu rakoviny.
Aké sú účinky brokolice?
Brokolica obsahuje kombináciu vitamínov a minerálov, ktoré nášmu telu zaručia vitalitu a podporia imunitu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamínu B, vitamínu A a tiež významného vitamínu K, ktorý pomáha pri liečení zápalov v tele. Z minerálov sú to, draslík, ktorý stabilizuje krvný obeh, či vápnik, ktorý je dôležitý pre naše kosti a zuby.
Význam pre naše telo
- Má protizápalové účinky a zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
- Zbavuje naše telo toxínov a vďaka dostatku vlákniny pozitívne vplýva na trávenie
- Zvyšuje imunitu a zlepšuje krvný obeh
- Používa sa ako prírodné antibiotikum pri zápaloch žalúdka
Ako brokolicu pripravovať?
Brokolica je veľmi kombinovateľná zelenina. Môžete ju jesť surovú alebo ju uvarenú v horúcej vode môžete pridávať do šalátov či cestovín. Môžete z nej urobiť polievku alebo ju použiť ako prílohu k hlavnému jedlu. Pozor však, aby ste ju pri príprave nezbavovali živín a preto ju varte šetrne a nie veľmi dlho.
Brokolicová polievka
Potrebujeme: 1 hlavičku brokolice, 1 zemiak, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, kurkumu, čerstvé bylinky, syr, smotanu na varenie
Brokolicu dáme do hrnca s osolenou vodou. Pridáme na malé kúsky nakrájaný zemiak a necháme variť na miernom ohni kým zelenina nezmäkne. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom a dáme opäť na sporák. Pridáme pretlačený cesnak a kurkumu. Ak sa Vám polievka nezdá dosť hustá, prípadne ju máte radi krémovejšiu, môžete pridať pár lyžičiek smotany na varenie. Necháme ešte raz zovrieť na malom ohni a môžeme servírovať.
Podávame s nastrúhaným syrom a opraženým chlebíkom.
Veľmi jednoduché a rýchle, ja ju robím podobne s menšími úpravami.