fbpx

Ani s pribúdajúcim vekom sa nemusíme cítiť unavene a slabo. Stačí svoje telo udržiavať v správnej forme – byť v pohybe, jesť zdravo a oddychovať. Mnohí by nám v tom najradšej protirečili, keďže aj tie najdôležitejšie stavebné látky postupne naše telo „stráca“. Tak je to aj s tvorbou kolagénu, o ktorej už viac v nasledujúcom texte.

Všeobecné informácie – funkcia, príčiny a dôsledky po úbytku kolagénu

Kolagén nesie v zdravovede hneď niekoľko prívlastkov – pilier našej opornej sústavy, štruktúry krásnej a zdravej pokožky, vlasov a nechtov. Je presne tým, čo naše telo potrebuje pre každodenné fungovanie. Na výnimočnosti mu dodáva aj fakt, že práve kolagén pokrýva 20 až 25 % bielkovinovej hmoty zdravého ľudského organizmu. Podieľa sa na zdravých kostiach, šľachách a chrupavkách, vlasoch a na regeneračných mechanizmoch v pokožke.

Jeho pokles v organizme môžeme pocítiť už po  25.veku, pričom najvýraznejšie rozdiely bádať medzi 45 – 50. rokom života.

Ako laicky rozpoznať pokles kolagénu?

Pociťujete bolesť v oblasti chrbtice a v končatinách pri každom prudšom pohybe, nedokážete dlhodobo sedieť alebo rôzne ohýnať telo pri športe, alebo už aj pri bežnej chôdzi a behu. Na vplyvy zvonku negatívne reaguje aj vaša pleť. Ťažšie sa hoja rany, zostávajú po nich jazvy, prehlbujú sa vrásky. Odporúča sa taktiež kolagénová kúra v rizikových oblastiach brady, okolo pier a očných viečok.

Čistú, prírodnú formu kolagénu získavajte zo stravy

Aj pri doplnkovej výžive na báze kolagénu sa odporúča zmeniť najprv stravovacie návyky – bohatá na prírodný kolagén je zelená, listová zelenina so silným antioxidačným pôsobením. Vďaka tomu sa prejaví pôsobenie kolagénu na pokožke vo forme spomalenia procesov starnutia. Je účinný ako prevencia proti UV žiareniu a zaplavovaniu tela toxínmi, ktoré neprimerane zanášajú vnútorné prostredie.

Prírodný kolagén je prítomný v citrusovom a bobuľovom ovocí, vo vaječnom žĺtku, v strukovinách a v sóji. Silné regeneračné účinky prináša kolagén z rýbkostného vývaru.

Doplnková pleťová a kĺbová výživa

Na trhu je niekoľko druhov kolagénu. Predstavujeme vám výhody dvoch najkvalitnejších, a to morského a rybieho kolagénu.

Morský kolagén:

  • Výborná kĺbová výživa pri obsahu 3000 mg hydrolyzovaného kolagénu
  • Rýchla rozpustnosť a postupné vstrebávanie
  • Taktiež podporuje tvorbu a účinky vlastného kolagénu
  • Obohatený aj o ďalší komplex bielkovín, vitamín C, D a vápnik pre plnohodnotnú výživu kĺbov a pokožky

Rybí kolagén:

  • Jeden z najkvalitnejších kolagénov na kĺby a chrbticu
  • Veľmi dobre stráviteľný a pri lepšom, efektívnejšom využití v ľudskom tele v porovnaní s inými kolagénmi

Kolagén je bežne dostupný vo forme tabliet, žuvacích cukríkov, v prášku  či v nápojoch (práve kolagénové nápoje dostávajú túto bielkovinu rýchlejšie a pri účinnejšom efekte na všetky potrebné miesta).

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená