fbpx

Histamín a histamínová intolerancia

Odhalením histamínovej intolerancie sa pacientovi úplne mení zaužívaný spôsob v stravovaní a v kontrole zložiek potravy. To, že trpíte histamínovou intoleranciou, nie je na jednu konzultáciu u lekára, ale na laboratórny rozbor z krvi, ktorý potvrdí (alebo vyvráti) aktivitu enzýmu dôležitého na štiepenie histamínu. Histamín prirodzene nie je pre človeka škodlivý, nachádza sa bežne v tele. Problém nastáva, keď jeho množstvo zvýšime príjmom z potravy a črevný enzým DAO ho nedokáže z tela odbúravať.

Prejavy podobné ako pri rôznych alergiách – predsa však histamínová intolerancia nie je alergia! 

Prejavy pri histamínovej alergii majú veľa spoločného, ako tomu býva pri celiakii či laktózovej intolerancii. Mylné dosť často bývajú aj hraničné výsledky aktivity črevného enzýmu DAO. Vyžaduje sa opakovaný odber. Táto metabolická porucha aj po odhalení neprináša pacientovi jednoznačné riešenie – spôsobuje to nielen kolísavý obsah histamínu v rôznych potravinách, ale jeho hladiny sa menia aj v rovnakých surovinách pri rôznej tepelnej úprave a skladovaní.

Histamínová intolerancia môže byť získaná napr. nesprávnym životným štýlom, ale aj vekom, keďže hladina a aktivita DAO enzýmu vekom postupne klesá. Ale napríklad počas tehotenstva sú prejavy histamínovej intolerancie veľmi zriedkavé.

Keďže histamín nie je dostatočne odbúravaný, hromadí sa a spôsobuje reakcie organizmu podobné alergii.

Najčastejšími príznakmi sú:

Výsledky laboratórnych testov vám síce dopomôžu zostaviť zoznam zakázaných potravín histamínovej diéty, no všeobecne platí:

  • Intolerancia na histamín je najmenej príznačná pre čerstvé potraviny v bio kvalite
  • Obsah histamínu v potravinách sa zvyšuje dlhodobým skladovaním, fermentáciou, kvasením, ba dokonca mrazením
  • Bežným spúšťačom bývajú zvýrazňovače chutí v rafinovaných potravinách a iné chemické prísady
  • Nižšiu aktivitu DAO enzýmu môžu spôsobiť bielkoviny, zo zeleniny napr. baklažán, špenát, paradajky, z ovocia jahody alebo ananás
  • Vyhýbajte sa konzumácii alkoholu, energetických nápojov, kakaových produktov, podľa znášanlivosti obohacujte pitný režim o čerstvé prírodné šťavy a minerálne vody
  • Vhodné sú doplnky s obsahom vitamínu C a B6 pre lepšie štiepenie histamínu
Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená