Kombinácia potravín je prístup k stravovaniu, ktorý vychádza z predpokladu, že náš organizmus dokáže stráviť iba jednu koncentrovanú potravinu súčasne. Koncentrované potraviny sú definované ako škroby a bielkoviny. Aby sme to zjednodušili, čokoľvek iné ako ovocie a zelenina. Trávenie škrobov (obilie, zemiaky a mnoho ďalších koreňov) si vyžaduje alkalické podmienky. Pokiaľ ide o enzýmy, ktoré trávia bielkoviny, darí sa im v kyslom prostredí. Ak teda jeme spolu škrob a bielkoviny, požiadame naše tráviace systémy, aby boli súčasne zásadité a kyslé. Nie je to možné. Bohužiaľ, veľa typických súčasných potravinových kombinácií žiada od tela, aby to urobil. Tu je zoznam kombinácií potravín a spôsob, ako môžete kombinovať jedlá, aby ste zlepšili trávenie a mali viac energie.
Princíp 1:
Ovocie by sme mali jesť iba nalačno. Ak ho budeme jesť so škrobom (hovoríme o jednoduchých a zložitých sacharidoch, ako je chlieb, ovsené vločky a zemiaky), alebo s proteínom (ako jogurt alebo vajcia), môže to spôsobiť „dopravnú zápchu“ v tráviacom systéme, keďže naše telo potrebuje iné enzýmy a ich koncentráciu na spracovanie cukrov a / alebo bielkovín. Zdá sa, že to spôsobí, že sa ovocie naukladá na spracovávanú potravu v našom trakte a začne kvasiť, čakajúc v rade, aby sa tiež strávilo.
Princíp 2:
Miešanie škrobov a bielkovín v rovnakom jedle (príklad: cestoviny a mäsové guľky, pizza, hamburgery a hranolky, vajcia a hrianky – v podstate všetko vynikajúce) je podľa teórie tiež zlé kombo. Sacharidy sa štiepia pomocou enzýmu nazývaného amyláza, zatiaľ čo bielkoviny sa spracovávajú pomocou pepsínu, iného enzýmu. Pretože pepsín a amyláza majú rozdielne úrovne pH (amyláza je zásaditá a pepsín je kyslý), odborníci na delenú stravu sa domnievajú, že v tom bode nastáva neutralizácia našej tráviacej šťavy, takže naše telo potrebuje ďalšiu energiu na spoločné trávenie.
Princíp 3:
Konzumácia dvoch druhov živočíšnych bielkovín v jednom jedle, ako sú vajcia a slanina, je tiež poďla týchto princípov protichodná, pretože túto makroživinu trávi naše telo až do 12 hodín. Takže keď zdvojnásobíme druhy bielkoviny, trvajú nášmu telu raňajky ešte dlhšie. Spôsobí to hnilobu jedla v žalúdku, čo vedie k problémom s trávením, ako je nadúvanie a únava.
Princíp 4:
Zelenina sa považuje za „neutrálne“ jedlo, ktoré môžete jesť s bielkovinami, škrobmi a ovocím. Juhú!