fbpx

Esenciálne mastné kyseliny a ich význam pre ľudské telo

Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela po fyzickej i psychickej stránke. Sú dôležité pre vstrebávanie proteínov, správnu hormonálnu rovnováhu a pri komunikácii buniek v nervovej sústave. Zaujímavé je, že ich telo nedokáže prirodzene vyprodukovať a preto je závislé od správnej stravy, ktorá mu tieto kyseliny dodá. Prečítajte si viac o omega 3- 6- 9 mastných kyselinách.

Ako zvýšiť príjem esenciálnych mastných kyselín?

Ešte dnes panuje mýtus, že všetky tuky sú škodlivé a je to hlboký omyl. Len treba vedieť správne rozlišovať. Nutné je dodať správne množstvo a sú skvelým zásobníkom energie.

Nasýtené mastné kyseliny nájdeme v živočíšnych potravinách  ako napríklad masť alebo maslo. Nenasýtené mastné kyseliny sú rastlinné oleje (kokosový, ľanový), výnimku tvorí rybí olej, lebo je živočíšneho pôvodu. 

Orechy, avokádo, mak alebo sója, ľanové semienkach a ryby…tie sú vhodným zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Autor fotky: Nataliya Vaitkevich na Pexels

Nedostatok Omega 3-mastných kyselín

Omega 3 sa nachádzajú v rastlinnej a morskej strave. Ich nedostatok môže spôsobiť mŕtvicu, astmu, infarkt, poruchy srdcového rytmu, depresie, určité typy rakoviny alebo vysoký krvný tlak. Ich nedostatkom trpí telo viacerými spôsobmi a chorobami.

Nájdeme ich v rybách, vlašských orechoch, keli alebo vajíčkach. Môžeme ich doplniť aj tabletkami.

Správna rovnováha omega 3 a 6 mastných kyselín

Nedostatok omega 6 mastných kyselín spôsobuje zápaly. Naša strava štandardne správne nevybalansuje pomer omega 3 a 6 mastných kyselín. Preto, kým omega 3 mastných kyselín máme nedostatok, omega 6 mastných kyselín máme nadbytok.

Omega 6 mastné kyseliny nájdeme v stále obľúbených fastfoodoch a slnečnicových, kukuričných a sójových olejoch, ale aj v sladkostiach či pečive. V našej krajine vo veľkom množstve konzumujeme tieto druhy potravín.

Omega – 9 mastné kyseliny

Sú považované za jeden z najzdravších tukov v strave. Nájdeme ich zastúpené v menšej miere v hrozne a vo väčšej koncentrácii v olivovom oleji. Ich použitie je v obľube, lebo ich nájdeme v strave ako náhradu za živočíšne tuky. Omega 9 mastné kyseliny podporujú správne fungovanie metabolizmu.

Správny balans omega 3-6-9 mastných kyselín môžeme zaistiť v tabletkovej forme. Aj na kvalitu potravín obsahujúcich omega 3-6-9 mastné kyseliny vplýva znečistené ovzdušie.

Sporné účinky rybieho oleja?

Predávkovanie esenciálnymi mastnými kyselinami nie je možné a ich nežiadúce účinky nie sú zaznamenané. Sporným faktom môže byť konzumácia rýbrybieho oleja, nakoľko kvôli obrovskému znečisteniu riek a morí, obsahujú tieto produkty aj veľa toxínov.



Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená