Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela po fyzickej i psychickej stránke. Sú dôležité pre vstrebávanie proteínov, správnu hormonálnu rovnováhu a pri komunikácii buniek v nervovej sústave. Zaujímavé je, že ich telo nedokáže prirodzene vyprodukovať a preto je závislé od správnej stravy, ktorá mu tieto kyseliny dodá. Prečítajte si viac o omega 3- 6- 9 mastných kyselinách.
Ako zvýšiť príjem esenciálnych mastných kyselín?
Ešte dnes panuje mýtus, že všetky tuky sú škodlivé a je to hlboký omyl. Len treba vedieť správne rozlišovať. Nutné je dodať správne množstvo a sú skvelým zásobníkom energie.
Nasýtené mastné kyseliny nájdeme v živočíšnych potravinách ako napríklad masť alebo maslo. Nenasýtené mastné kyseliny sú rastlinné oleje (kokosový, ľanový), výnimku tvorí rybí olej, lebo je živočíšneho pôvodu.
Orechy, avokádo, mak alebo sója, ľanové semienkach a ryby…tie sú vhodným zdrojom omega 3 mastných kyselín.
Nedostatok Omega 3-mastných kyselín
Omega 3 sa nachádzajú v rastlinnej a morskej strave. Ich nedostatok môže spôsobiť mŕtvicu, astmu, infarkt, poruchy srdcového rytmu, depresie, určité typy rakoviny alebo vysoký krvný tlak. Ich nedostatkom trpí telo viacerými spôsobmi a chorobami.
Nájdeme ich v rybách, vlašských orechoch, keli alebo vajíčkach. Môžeme ich doplniť aj tabletkami.
Správna rovnováha omega 3 a 6 mastných kyselín
Nedostatok omega 6 mastných kyselín spôsobuje zápaly. Naša strava štandardne správne nevybalansuje pomer omega 3 a 6 mastných kyselín. Preto, kým omega 3 mastných kyselín máme nedostatok, omega 6 mastných kyselín máme nadbytok.
Omega 6 mastné kyseliny nájdeme v stále obľúbených fastfoodoch a slnečnicových, kukuričných a sójových olejoch, ale aj v sladkostiach či pečive. V našej krajine vo veľkom množstve konzumujeme tieto druhy potravín.
Omega – 9 mastné kyseliny
Sú považované za jeden z najzdravších tukov v strave. Nájdeme ich zastúpené v menšej miere v hrozne a vo väčšej koncentrácii v olivovom oleji. Ich použitie je v obľube, lebo ich nájdeme v strave ako náhradu za živočíšne tuky. Omega 9 mastné kyseliny podporujú správne fungovanie metabolizmu.
Správny balans omega 3-6-9 mastných kyselín môžeme zaistiť v tabletkovej forme. Aj na kvalitu potravín obsahujúcich omega 3-6-9 mastné kyseliny vplýva znečistené ovzdušie.
Sporné účinky rybieho oleja?
Predávkovanie esenciálnymi mastnými kyselinami nie je možné a ich nežiadúce účinky nie sú zaznamenané. Sporným faktom môže byť konzumácia rýb a rybieho oleja, nakoľko kvôli obrovskému znečisteniu riek a morí, obsahujú tieto produkty aj veľa toxínov.
Dobry den uz dlksie beriem Omega Marine Forte+ Kapsule. Vela som cital o chove lososov v Norsku ze v rybach je vela toxinov a tiez ine choroby . Chcel by som sa opitat co by ste mi odporucili namiesto tychto omega . Poviem pravdu nie dobre sa mi to konzumuje ked citam aka je pravda o tom chove ryb. Vopred dakujem za odpoved.