fbpx

Včelí med – sladký na jazyku, zdravý pre telo

O mede sa už odnepamäti traduje toľko zaujímavostí, až by bolo na škodu nespomenúť ich. Je súčasťou mnohých náboženských motívov, obrazu vstupu do zasľúbenej zeme a pôžitku z medu a mlieka. V starovekom Grécku malo byť vnútro človeka zaopatrené aj medom a uctili si ho natoľko, že ho kládli zosnulým do hrobov. Med bol zobrazovaný na erboch slávnych panovníkov a bol veľmi váženým darom. Pre nás to znamená len jedno – naďalej dôverovať jeho kvalitám a užívať ho pre svoje celkové zdravie!

Čo je vlastne med?

Pravý včelí med si zachováva vlastnosti hustej, lepkavej, viskóznej látky – tekutiny. Produkujú ho včely po zbere a zahusťovaní sladkých štiav. Je výsledkom spracovania nektáru z kvetov prevažne liečivých rastlín a stromov (púpava, agát, lipa). Aj o tom, či je pravý med sladký alebo kombináciou viacerých chutí naraz, kolujú rôzne informácie. Aj známi včelári na to odpovedajú, že med má zvláštne sladkú chuť. Tá je mnohým nepríjemná a uprednostňujú radšej pred cukor alebo iné sladidlá.

Pozor, na trhu je dnes mnoho nepravých, falšovaných včelích medov, ktoré si určite nezachovávajú tieto vlastnosti:

  • Najtypickejšou známkou pravosti medu je cukornatenie, kryštalizácia. Nie, vtedy nehovoríme o zlom, skazenom mede, ale o prirodzenej vlastnosti. Med vždy skladujte v suchej, tmavej a skôr chladnejšej miestnosti. Cukornatenie zmiernite postupným zohrievaním v pohári nad teplou vodou (do 50 °C).
  • Stáčanie, nalievanie a naberanie medu na lyžičku musí byť pomalé, keďže je veľmi hustý (zachováva si minimálny obsah vody).
  • Máte v chladničke pokazený pravý včelí med? Nemáte, keďže kvapalný med vďaka vysokému obsahu cukrov a procesov osmolýzy ničí baktérie a kvasinky.

Zloženie včelieho medu:

Výsledné zloženie závisí od konkrétnej zmesi kvetov použitej pri spracovaní, no vo všeobecnosti platí:

  • cukry – ovocný do 40 %, hroznový do 35 %, voda 15 až 20 %
  • ostatné zloženie tvoria: minerály ako napríklad vápnik, železo, horčík, draslík, zinok a pod.
  • vitamíny skupiny BE
  • bielkoviny, aminokyseliny a antioxidanty

Účinky medu:

  • prírodné antibiotikum a prostriedok detoxikácie organizmu
  • pôsobí protizápalovo pri bežných prechladnutiach, ale aj pri problémoch so srdcovo-cievnym systémom, pohybovým aparátom a pri prevencii rakoviny (najmä hrubého čreva)
  • telo zbavuje toxínov a jedov (vhodný po dlhodobom užívaní antibiotík, po nadmernej konzumácii alkoholu či pri sťaženom trávení)
  • zmierňuje bolesti hlavy, zlepšuje pamäť a koncentráciu
  • vitamín krásy – revitalizácia pleti, vlasov a nechtov

Pozor, účinky pravého medu (obsah jednoduchých cukrov) nemajú významné dôsledky na zvyšovanie hladiny cukru v krvi, avšak za stále rizikovú skupinu považujeme diabetikov, deti (do 1 roka) a tehotné ženy. Konzumáciu medu preto konzultujte s lekárom.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená