Cukrovka je závažné ochorenie, pri ktorom dochádza k dlhodobému zvýšeniu glukózy v krvi. Vtedy hovoríme o hyperglykémii. Prejavuje sa poruchami látkovej premeny nielen cukrov, ale aj tukov a bielkovín. Príčinou môže byť aj nedostatočné alebo inak obmedzené vylučovanie hormónu inzulínu. Viac sa dočítate v nasledujúcom texte!
Energiu pre svoje bežné fungovanie prijímame z jedla, ktoré by malo byť bohaté na všetky základné živiny a minerálne látky. Stravou musíme docieliť aj to, aby sa polysacharidy efektívne rozložili najprv v tráviacom trakte a potom z nich mohlo telo čerpať energiu. Jej zdrojom je práve glukóza, ktorá sa uchováva v pečeni a vo svaloch ako „rezerva“.

Hodnoty glukózy, respektíve glykémie sa zisťujú odberom krvi, pričom nalačno u dospelého človeka nesmú byť vyššie než 7 mmol/l a približne 2 hodiny po jedla nesmú prevýšiť hodnotu 11,00 mmol/l. Inak už hovoríme najčastejšie o cukrovke 2. typu. Celkový priebeh jej liečby nám môže stanoviť len lekár.
Po rozložení zložených cukrov v tráviacich orgánoch vstupujú do krvného obehu a stávajú sa súčasťou každej zdravej bunky. Ich „prenášačom“ je hormón inzulín, tvorený B-bunkami v podžalúdkovej žľaze. Dôležitý je nielen samotný vstup, ale aj „naštartovanie“ procesu uchovávania glukózy už v spomínanej rezervnej forme (glykogénu). Pri poruchách optimálneho využitia cukru v bunkách sa postupne začína okysľovať vnútorné prostredie organizmu (tuky ako zdroj energie) – zisťuje sa to vyšetrením moču na prítomnosť silných kyselín.
Varovné príznaky na vyššie hodnoty cukru v krvi:
- Celková slabosť, nedostatočná výkonnosť pri bežných úkonoch
- Sucho v ústach, časté močenie – spôsobené naviazaním vody na glukózu
- Svrbenie, pálenie a časté infekcie v oblasti genitálií
- Problémy so zrakom
- Tŕpnutie končatín, svalové napätie
- Plytké, respektíve nepravidelné dýchanie

Prevencia a možnosti úpravy hladiny cukru v tele:
- Diétny plán je u každého pacienta rôzny. Vo vlastnom záujme sa vyhýbajte usadlému spôsobu života, hýbte sa a majte pestré záľuby
- V strave preventívne zvýšte potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu, ako napríklad strukoviny a výrobky z ovsených vločiek
- Pripravujte si čerstvé zeleninové šaláty, dochucujte ich olivovým olejom alebo jablčným octom
- Dôležitý je aj príjem chrómu, antioxidantov a sylimarínu na správnu funkciu inzulínu
- Rybie, hovädzie mäso a zdroje omega 3-mastných kyselín
- Konzumujte potraviny bohaté na železo, alebo ho dopĺňajte kvalitnými doplnkami stravy
Pozor, diabetici sa musia vyhýbať stresovým (zvýši) situáciám a konzumácii alkoholu (znižuje glukózu v krvi). Platí, že títo pacienti sú náchylnejší na zvýšené hodnoty cholesterolu.
Dobrý deň dnes som sa dozvedel že mám vysokú cukrovku čo mám stým robyt . ďakujem
Dosť ma zarazilo,že neuvadzate prínos a súčasť liečby a to je pravidelná denná vychádzka. Po 80 min.vychadzke mám hodnoty 5,4-5,6 .Glykovany hemoglobin 5,5.Faktom je,že zjem veľa zeleniny,ryby, kozí syr ,málo chleba.
Občas som unavený,chuť dojedla,neustály hlad,občas sucho v ústach,
trápi ma únava,hlad,občas sucho v ústach aj pijem viacej