fbpx

Keď chýba železo

Železo je minerál, ktorý sa podieľa na viac ako 200 biochemických reakciách. Medzi tieto reakcie patrí napríklad prenos kyslíka, vytváranie hemoglobínu, dohliada tiež na funkciu imunitného systému. Ak chceme, aby naše telo správne fungovalo, je potrebné zaistiť dostatočný príjem tohto prvku zo stravy.

Kto potrebuje viac železa?

Existujú však skupiny ľudí, ktorí potrebujú vyšší príjem železa, ide najmä o športovcov, vegetariánov a vegánov, tehotné ženy, ale aj seniorov. Železo sa vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu (hovädzie, jahňacie, kuracie mäso, morské plody), ale aj rastlinného pôvodu (obilniny, strukoviny, zelenina, ovocie, orechy).

Ako sa prejavuje nedostatok železa?

Nedostatok železa môže spôsobovať únavu, malátnosť, ale aj zníženú imunitu. Pokiaľ trpíte nedostatkom tohto minerálu, dôležité je práve jeho dopĺňanie pomocou kvalitných doplnkov stravy. Dôležité je tiež vedieť, čomu sa treba pri užívaní železa vyhýbať. Železo nie je vhodné kombinovať s mliečnymi výrobkami, kávou, čajom a kakaom.

Vápnik, ktorý obsahujú mliečne výrobky môže znížiť absorbciu železa až o 50%, pričom pitie čierneho čaju až o 60% – 70%. Je preto vhodné spomínané potraviny konzumovať aspoň s dvojhodinovým odstupom od prijatia železa. Naopak, ak železo prijmete spolu s vitamínom C, zlepší sa jeho vstrebateľnosť na štvornásobok. Netreba tiež zabúdať na dostatočný príjem vitamínu B12 a kyseliny listovej, ktoré hrajú dôležitú úlohu v tvorbe červených krviniek.

Ako doplniť železo?

Ak máte záujem vyskúšať organický zdroj železa, ktorý je obohatený o bio glycerol, bio šťavu z aceroly, bio nálev zo žihľavy a púpavy či ovocných výťažkov poskytujúcich vitamín B a C, môžete siahnuť po 100% Organic Liquid Iron, ktorý je vhodný pre celú rodinu. Železo spolu s ostatnými vitamínmi prináša unikátnu formulu s príjemnou pomarančovou chuťou, ktorú zabezpečuje práve bio pomarančový olej. Navyše si môžete byť istí, že ide o kvalitný organický produkt, ktorý neobsahuje geneticky modifikované zložky, konzervačné látky, lepok či laktózu.