Na popíjanie čaju si už málokto nájde čas. Je to skôr pri výnimočných príležitostiach, na návštevách alebo počas dlhých sviatočných dní. Ak sa nás zmocní choroba a dlho neustupuje, postupne začíname dôverovať aj radám našich starých mám.
Čo tak posilniť svoju imunitu cibuľovým čajom? Tento čaj si vás určite nezíska práve svojou vôňou, no o to cennejšie a účinnejšie látky v sebe obsahuje.
Cibuľa – nič drahé, ani luxusné, a predsa ozdravujúce!
Cibuľu nájdeme v každej slovenskej kuchyni. Je základom pri pečení mäsa, rôznych druhov polievok a omáčok. Dodáva im jedinečnú, výraznejšiu chuť. Cibuľu možno konzumovať aj v surovom stave, skôr nám však zapácha, ako chutí. Áno, túto zeleninu pestovanú aj v našich podmienkach, zastreli úplne iné typy pochutín. Prečo by ste aj tak mali uprednostniť odvar z cibule?
Cibuľa je bohatá na zlúčeniny síry, vitamíny skupiny B, C a kyselinu listovú. Ich spolupôsobením sa stáva úžasným odporcom baktérií, voľných radikálov a ostatných škodlivín. Pôsobí antioxidačne, je úžasným prírodným liekom pri nádche a prechladnutí.
Cibuľa prečisťuje krv, má protizápalové účinky, zmierňuje opuchy. Je vhodná aj pre diabetikov, keďže optimalizuje hladinu cukru v krvi. Sírové zložky prečisťujú dýchací aparát, no okrem toho likviduje baktérie z čriev a je skvelou prevenciou proti hemoroidom.
Ako si pripraviť odvar z cibule?
Ešte predtým, ako zájdete do lekárne, vyskúšajte jeden z najlepších receptov našich starých mám. Je ním aj odvar z cibule. 3 až 4 stredne veľké cibule nakrájajte na drobno. Posypte lyžičkou cukru alebo použite domáci med. Cibuľa pustí šťavu. Zmes potom zalejete vriacou vodou, po pár minútach precedíte a môžete popíjať!
Našli ste chybu v článku? Napíšte nám o nej: info@slovakon.sk