fbpx

Ovocné šťavy ako klenot zdravého životného štýlu

Nie všetko, čo sa blyští, je zlato. Nie každá pochutina z ovocia, ovocie aj skutočne „zažila“. Pokračovať by sme mohli napríklad v štýle, že čo je doma, to sa počíta, nehovoriac o vlastnej ovocnej záhradke a jej plodoch. S nastávajúcim jarným a letným obdobím sa čoraz častejšie budeme chcieť osviežiť a pritom si dopriať niečo chutné. Výborným tipom zostávajú ovocné šťavy. Sú „niečím“, čo nám zaženie smäd, no zároveň dodajú veľké množstvo energie a cukrov. Ako ich správne piť?

Výhodou pre vaše trávenie, spaľovanie a primerané ukladanie cukrov do zásob je piť domáce ovocné šťavy bez tepelnej úpravy, aby sa v nich zachovalo množstvo antioxidantov, vitamínov, probiotík a enzýmov. Taktiež nie je jedno, kedy si pitie ovocných štiav načasujeme, do úvahy berieme fyzickú aktivitu a konkrétne druhy ovocia. Pre vyšší glykemický index sú ovocné šťavy vhodnejšie na dopoludnie, resp. 20 minút pred tréningom ako rýchly zdroj energie. Poobede odporúčame už len šťavy z kyslejšieho, exotického ovocia, riedené vodou.

Čo považujeme za zdravú konzumáciu ovocných štiav počas dňa?

Veľa závisí od vášho zdravotného stavu, tréningových plánov a dostupnosti ovocia. Ideálne, ak si vyberáte z čerstvého, sezónneho ovocia. Zdravý dospelý človek by si mal rozdeliť príjem 3 dcl domácej ovocnej šťavy min. na dve dávky. Šťavu riedime čistou vodou, výnimočne minerálnou v pomere 1:2. Ovocné šťavy buď priamo konzumujeme, alebo ich používame ako zálievku do šalátov či na dochutenie dezertov – Pozrite si napr. skvelý tip pre športovcov na proteínové palacinky, ktoré si dochutíte domácou jahodovou šťavou.

Pozor, ovocné šťavy pripravené doma sú zdrojom naozaj rýchleho dodania energie. Poniektorí si preto ovocie najradšej odšťavujú hneď zrána – ovocné šťavy pre vylepšenú vstrebateľnosť dodávajú maximum energie pri minimálnej záťaži pre tráviaci mechanizmus. Tajomstvo spočíva v odstraňovaní šupky, vlákniny z ovocia pred odšťavením, ktorá by inak proces vstrebávania spomaľovala.

Džús verzus káva?

Každému vonia niečo iné, tobôž nie hneď zrána, keď ešte postojačky spíme. Domáce ovocné džúsy nie sú o nič náročnejšie na prípravu ako káva. Majú pritom tú výhodu, že nepodporujú kyslejšie žalúdočné prostredie a rýchlejšie močopudné účinky ako niektoré druhy kávy. Káva je však „klasikou“ pre rannú domácu atmosféru, pre chvíle s rodinou a na zvýšenie hladiny kofeínu pre náročnejšie dni. Ktorý z nápojov uprednostňujete vy?  

Chcete vedieť ako pripraviť zdravé zeleninovo ovocné šťavy? Viac sa dozviete TU.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená