fbpx

Čokoláda- afrodiziakum, životabudič a potešenie pre život

Čo Vám napadne pri pojme čokoláda? Takmer každému čokoláda rozžiari úsmev a navodí príjemné pocity. Čokoláda má dlhú históriu a už starí Mayovia poznali jej pozitívne účinky na organizmus. Dokonca bola v minulosti čokoláda využívaná ako platidlo. Výsledky odborných štúdií potvrdzujú, že horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa má blahodarný vplyv na naše zdravie.

Aké má čokoláda účinky?

Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, vitamínu B a magnézia. Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. Horká čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70 % kakaa dokonca blahodárne pôsobí na pokožku, oči, mozog a spomaľuje proces starnutia. Znižuje tiež riziko infarktu, upravuje cholesterol a krvný tlak, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

Vedeli ste, že Jesť tmavú čokoládu viac ako 5-krát týždenne znižuje riziko srdcových chorôb o 57%.

Pozitívny vplyv na psychické zdravie

Je preukázané, že čokoláda zlepšuje náladu, sústredenie a zlepšuje celkový stav mysle. Má povzbudzujúci vplyv na činnosť mozgu, vyvoláva jeho aktivitu a zlepšuje pozornosť. Zmierňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku človeka. Podľa Harvardskej štúdie dokonca osoby, ktoré jedia pravidelne čokoládu, žijú o 1 rok dlhšie ako tie, čo nie.

Vedeli ste, že v 100 gramoch čokolády je 33% horčíku, 30% fosforu, 27% draslíku, 25% medi, 20% železa, 13% vápniku a 10% flóru ?

Láska k čokoláde

Vedci dokonca zistili, že čokoláda je lepšia ako vášnivý bozk. Počas výskumu dali do porovnania bozk a chuť čokolády. Zistili, že pomalé rozpúšťanie čokolády v ústach spôsobovalo intenzívnejšie a dlhšie trvajúce opojenie ako bozkávanie a zdvojnásobila tiež srdcový rytmus dobrovoľníkov.

Príbehy o čokoláde dokonca hovoria, že čokoláda vyvoláva pocit lásky u žien a mužov. Dokonca aj Casanova na navodenie romantickej chvíľky používal viac čokolodádu ako šampanské.

Potrpte si na kvalitu

Na trhu je veľké množstvo značiek čokolády, ktoré sú dostupné v obchodoch. Avšak masívnou výrobou sa znižuje kvalita použitých surovín, a teda sa čokoláda nestáva prospešnou, ale skôr jedom pre naše telo. Na druhej strane, tvrdá a veľmi horká chuť čokolády nie je pre mnohých to pravé potešenie. Pri výbere čokoládových tyčiniek odporúčame siahnuť po kvalite, hoci aj za vyššiu cenu.

Takouto voľbou môže byť aj dánska značka čokoládových tyčiniek, Simply Chocolate, ktorá prináša na trh naozaj kvalitnú, no stále neuveriteľné chutnú ponuku čokoládových tyčiniek. Pri výrobe dbajú na prvotriednu kvalitu surovín, ekologickosť, etickosť v poľnohospodárstve a dokonalú kombináciu chutí. Sú zapojení v neziskovej organizácii Cocoa Horizons, ktorá podporuje producentov kakaa v Afrike a pomáha im, aby ich rodiny a deti vyrastali v dobrých podmienkach a prístupu k vzdelaniu a potravinám.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená