Zázvor inak zvaný Ďumbier Lekársky nielen dodáva jedlám lahodnú chuť – je tiež plný výživných látok. Ľudia používajú koreň na varenie a liečenie už tisíce rokov. Staré spisy z Ríma, Grécka, Číny a arabských krajín popisujú použitie a účinky zázvoru ako liečiva. V ázijskej medicíne bol populárny najmä pri liečbe žalúdočných problémov vrátane nevoľnosti a hnačiek. Medzi ďalšie tradičné lekárske použitie zázvoru patrí liečba bolesti svalov a kĺbov, nachladnutia a chrípky, bolesti žalúdka, menštruačné kŕče a popáleniny kože.
Čo je to zázvor?
Zázvor je tropická kvitnúca rastlina, ktorá pôvodne rástla v juhovýchodnej Ázii, ale dnes je široko dostupná od pestovateľov z celého sveta. Biologicky je príbuzný kurkume.
Listová rastlina dorastá do výšky asi 90cm a vytvára strapce zelenofialových kvetov. Koreň zázvoru alebo je časť použitá ako korenie alebo liečivá pomôcka. V závislosti od odrody môže byť vnútorná strana koreňa žltá, červená alebo biela. Zberá sa vytiahnutím celej rastliny z pôdy, odstránením listov a vyčistením koreňa.
Ďumbier môžete jesť čerstvý, sušený a skladovaný ako korenie alebo z neho pripraviť tablety, kapsuly a tekuté extrakty. V koreni sú asi 2 percentá éterického oleja, ktorý sa používa v kozmetickom priemysle ako vôňa v mydlách a kozmetických výrobkoch.
Vedecky podložené prínosy blahodárneho koreňa
Zázvor obsahuje viac ako 400 chemických zlúčenín, ale vedci sa domnievajú, že práve gingerolové zlúčeniny sú zodpovedné za zdravie koreňa. Zodpovedajú tiež za jeho vôňu a chuť. Gingerol má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu telu pomôcť rôznymi spôsobmi a to napr:
- Znižuje zápal
- Upokojuje podráždený žalúdok
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje riziko rakoviny
- Zmierňuje menštruačné kŕče
- Skracuje dobu prechladnutia a zvyšuje imunitu
Spôsoby ako zaradiť zázvor do našej diéty
Existuje mnoho spôsobov, ako si zázvor vychutnať – od popíjania čaju až po jeho začlenenie do hlavného jedla. Môžete ho skutočne použiť na dochutenie sladkých i slaných jedál. Používa sa na na prípravu tinktúr, odvarov, dezertov, marinád a dressingov.
Pri kúpe zázvoru podľa receptu je zdravšie zvoliť radšej čerstvý koreň ako sušenú práškovú formu. Takto získate viac gingerolu. Odlúpnite hnedú vrstvu kože škrabkou na zeleninu alebo krájacím nožom a potom ju nakrájajte alebo nasekajte ľubovoľným spôsobom.
Zázvorový čaj – ideálny partner na zimné mesiace
Zázvorový čaj je u nás pomerne obľúbený nápoj s dlhou tradíciou a ľudia si ho obľúbili hlavne pre jeho protizápalové a posilňujúce účinky na organizmus. Je to skvelý priateľ na boj proti infekciám a zápalom hlavne počas chrípkového obdobia.
Recept na zázvorový čaj:
Ideálna je súhra troch, pre organizmus veľmi prospešných, potravín. Potrebujeme čerstvý koreň zázvoru, citrón, med a vodu. Ďumbier (ak nie je biologicky pestovaný) očistíme od vonkajšej kôry a nakrájame na menšie kúsky-plátky. Vložíme do vody a privedieme k varu. Na nízkom plameni varíme cca. 5 minút podľa želanej intenzity čaju. Po dovarení si do nádoby vytlačíme celý citrón a primiešame polievkovú lyžicu medu.