Už ste si všimli, ako v trávniku vykúkajú prvé žlté hlávky púpav? Ich vegetačné obdobie trvá približne od začiatku apríla do októbra. Na zelených priestranstvách priťahujú pozornosť svojím výrazným žltým okvetím. Pretože sú púpavy také pôvabné, používame ich v rôznych dekoráciách. Svoje miesto má taktiež v liečiteľstve – extrakty z púpavy podporujú zdravé trávenie, látkovú výmenu, čistia krv, zabraňujú šíreniu vnútorných zápalov, dokonca sa jej účinky dávajú do súvisu s protirakovinovým pôsobením.
Aké sú benefity príjmu extraktov z púpav?
Počas kvitnutia púpav odporúčame pripraviť si z nich zásoby vhodné na dlhodobé uskladnenie, a tak využívať ich zdravotné benefity kedykoľvek. Už len pre vysoký obsah základných vitamínov A, B, C a minerálov, ako napríklad železo, vápnik, horčík, mangán a draslík, sa mnohí pohoršujú nad zatriedením púpav medzi buriny. Burina svojím rastom komplikuje údržbu trávnika a iných porastov v záhrade, oberá susedné rastliny o základnú výživu a nemožno ju vykynožiť!
Púpavu pre jej liečivé účinky však veľmi radi necháme rozkvitnúť. Možno si spracovať zdravý púpavový med alebo sirup. Vyskúšajte niektorý z obľúbených receptov, „oslaďte“ si tieto náročné chvíle tak, aby ste mali ďalší jasný dôkaz, že to najzdravšie máme niekedy až príliš na dosah!
Recept na púpavový med
Aby účinky púpavového medu pôsobili čo najintenzívnejšie, púpavu zberáme v prírode, ďaleko od ciest, priemyselných parkov a obydlí. Pre vysoko cenné látky z púpavy si zber naplánujte, keď priam prekvitá – približne v máji.
Pozor, ak sa rozhodnete pripravovať púpavový med bez cukru, vhodnou náhradou nie je ani včelí med z iných liečivých rastlín pre svoje stuhnutie po skaramelizovaní. Výborne zvýraznite chuť a účinky púpavového medu s trstinovým cukrom a plátkami citrónu. Prinášame recept na približne 20-23 menších zaváracích fliaš.
Recept na púpavový med
Potrebujete – cca. 280 väčších kusov púpavových kvetov, 1 kg trstinového cukru, 1 ks citrónu a približne 1 l vody
Púpavové kvety spolu s nakrájaným citrónom na plátky zalejeme vodou a necháme zovrieť. Nálev dáme odstáť na 24 hod., potom prelejeme cez sitko. Po oddelení nálevu od väčších častí pridáme cukor a varíme do zhustnutia (70-90 min). Horúci med lejeme do pohárov. Otočíme ich hore dnom, prikryjeme a odkladáme, až keď úplne vychladnú.
Podobná je aj príprava púpavového sirupu
S tým rozdielom, že po oddelení nálevu od púpav a citrónu, púpavy ďalej odšťavíme. Šťavu pridáme do hrnca s tekutým nálevom a cukrom, varíme na miernom ohni. Sirup má mať svoju typickú konzistenciu. Do fliaš horúci sirup opatrne nalievame sitkom.