Je skutočne mrkva taká prospešná pre zdravie a imunitu? Dokáže “rozhýbať“ naše trávenie po náročnom zimnom prejedaní? Mrkva je ďalším darom prírody, ktorý však samotný nevystačí na prekonanie našich zlozvykov a lenivosti. Odporúčame ju však konzumovať denne, v surovom, ale aj vo varenom stave či ako zmes do rôznych šalátov.
Mrkva je veľmi cennou surovinou, aj keď ju v domácnostiach považujeme za niečo úplne bežné, štandardné. Je zásobárňou antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov. K tým najdôležitejším patria vitamíny skupiny A (retinol, na ktorý sa premieňa betakarotén), skupiny B, obsahuje kyselinu askorbovú, listovú a vitamíny skupiny E. Má minimálne zastúpenie cukrov a tukov.
Obsah vitamínov v mrkve
Jedna stredne veľká mrkva Vám telo zásobí týmito vitamínmi:
- 210% odporúčanej potreby vitamínu A
- 10% Vitamín K
- 6% Vitamín C (Kyselina L-askorbová)
- 2% Vápnik (Kalcium)
Mrkva sa môže konzumovať varená ale aj surová
Na rozdiel od iných druhov zeleniny, odborníci preferujú jej varenú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka. Tepelná úprava zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie betakaroténov, ako zo surovej mrkvy. Ak sa teda rozhodnote si mrkvu neuvariť, tak potom by ste si mali byť vedomí, že surová mrkva nedokáže zabezpečiť taký veľký prísun betakaroténov do ľudského tela. Mrkva pochádza pôvodne z Južnej Ázie. Rýchlo sa rozšírila po celom svete. Mrkva je nenáročná a univerzálna zelenina. Na Slovensku sa pestuje vyše 400 rokov. Odborníci poznajú dnes okolo 400 rôznych druhov mrkvy.
Ďalšie zdravotné benefity
Je výbornou prevenciou na zlepšenie činnosti čriev. Optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi, napomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, zápalových a infekčných procesov v tele. Mnohí ju považujú za účinný liek proti migréne. Podporuje zdravý zrak, a to vďaka zvýšenému obsahu betakaroténu, ktorý sa postupne transformuje na fialový pigment potrebný pre naše denné, ale aj nočné videnie.
Mrkva ako prírodný liek!
Spomeňte si na slová starých rodičov „ak budeš jesť veľa mrkvy budeš mať dobrý zrak“. Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Nezlepšuje len zrak ale takisto aj znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Preto majú deti jesť veľa mrkvy ! Mrkva chutí výborne, takže to nie je žiadny trest.
Mrkvový šalát
Mrkvu si očistíme a na čo najjemnejšie nastrúhame. Môžeme pridať buď rozmixovaný ananásový kompót alebo čerstvý, nadrobno nakrájaný. Pridáme trochu šťavy z citrónu a za lyžičku cukru. Premiešame a necháme ho trochu odstáť v chladničku. Dobrú chuť!
Našli ste chybu v článku? Napíšte nám o nej: info@slovakon.sk