Guláš: Niekoľko receptov pre mäsožravcov i vegánov

Jeseň sa mnohým z nás spája so záhradným posedením s priateľmi a varením guľášu. Guláš je vďačné jedlo, ktoré málokto odmietne. Základom je cibuľa s cesnakom a kvalitná zelenina. Dá sa spraviť s rozličnými surovinami, preto sa v ňom nedá takmer nič pokaziť. V článku ponúkame len zlomok receptov na tento pokrm, s mäsom alebo bez neho.

Guláš s mäsom

Potrebujeme:

  • hovädzie alebo bravčové mäso
  • cibuľa
  • cesnak
  • zemiaky
  • paprika
  • rajčiny
  • lečo
  • kečup
  • 4 druhy korenia
  • bobkový list
  • kmín

Postup:

Na masti alebo oleji orestujeme väčšie množstvo cibule. Pomer surovín závisí od počtu porcií. Cibuľu pomaly môžeme restovať aj štvrťhodinu. Potom pridáme mäso, ktoré tiež orestujeme. Môžeme pridať aj zeleninu, najčastejšie sa používajú rajčiny a papriky. Môžeme použiť aj trochu mrkvy. Posolíme a okoreníme. Podusíme a zalejeme vodou, najlepšie vývarom. Necháme variť. Pred záverečným dovarením prihodíme do hrnca pokrájané zemiaky.

Na dochutenie sa používa aj kečup, gulášové korenie, niekto podáva aj lečo. Na záverečné dochutenie je vhodný pretlačený strúčik cesnaku.

Pokiaľ chceme guláš jesť s chlebom, je dobré, aby bol hustejší a so zemiakmi. Pri podávaní gulášu s knedľami sa odporúča redšia omáčka bez zemiakov. Redší guláš dosiahneme pridaním vody alebo vývaru.  

Tip na zahustenie: Namiesto múky môžeme použiť zemiakové vločky alebo hrašku na zahusťovanie. Zaujímavým tipom je aj rozmixovanie surovín, čím sa nám guláš tiež zahustí. Predtým však vyberieme mäso a guľočkové korenie s bobkovým listom. Tie počas varenia môžeme dať do čajového vajíčka pre ľahšiu manipuláciu.

Vegánsky guláš so sójou

Postupujeme podobne ako pri mäsovom guláši. Rozdiel je v tom, že môžeme namarinovať uvarené sójové kocky v oleji s paprikovým korením, cesnakom a soľou. V marináde necháme sójové kocky aspoň jeden deň. Môžeme použiť aj tofu párky. Doba varenia je pre vegánsky typ guláša podstatne kratšia.  

Cuketový guláš

Opäť potrebujeme cibuľový základ. Namiesto sójových kociek použijeme viac zeleniny, napríklad cuketu. Môžeme pridať aj strukoviny. Vhodná je červená šošovica.
Na oleji orestujeme cibuľu a zeleninu. Po dovarení môžeme všetky suroviny rozmixovať, čím nám guláš prirodzene zhustne.

Tipy na korenie: Pre priaznivcov štipľavých pokrmov je žiadúce pridávať do guláša chilli, pálivú papriku alebo baranie rohy.

Alkohol môže dodať gulášu iný rozmer chuti: Neuškodí pred dovarením dať do gulášu trochu piva alebo vína.   






Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená