fbpx

Červené víno a vplyv na ľudské zdravie.

Vo víne je pravda a snáď aj zdravie… Áno – aj, ale len ak ho budete striedmo konzumovať a plnohodnotne sa stravovať. Nič nie je zadarmo, aj o svoju kondíciu musíme neraz zabojovať, niečo si odoprieť a iné zasa navýšiť. Aké účinky môžeme teda zaznamenať striedmou konzumáciou červeného vína?

Kto víno pije, ten dlho žije?

Dlhovekosť je dôkazom, že o svoje telo ste sa po celý život vzorne starali, a to rovnako po stránke fyzickej, ako aj mentálnej. Dlhovekosť v súvislosti s červeným vínom môže byť výsledkom jeho zvýšeného obsahu antioxidantov, napríklad resveratrolu či katechínu. Tie chránia ľudské bunky pred akýmkoľvek poškodením a pred celkovým duševným úpadkom. To sa prejavuje aj zníženým rizikom Alzheimerovej choroby.

S konzumáciou červeného vína úzko súvisí aj zlepšenie srdcovo-cievneho systému, nižšie riziko upchávania ciev a mŕtvice. Obsah resveratrolu a prokyanidínov v červenom víne zabraňujú vzniku krvných zrazenín, a teda aj rôznym ischemickým chorobám.

O zázračných zdravotných benefitoch červeného vína môžeme hovoriť aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, prostaty či vaječníkov. Taktiež zmierňuje príznaky cukrovky druhého typu či v boji proti šedému zákalu.

Ako si vysvetliť striedmosť v konzumácii červeného vína?

Vyhýbajte sa pravidelnému každodennému pitiu, ktoré by vás mohlo priviesť k nesprávnym návykom. Pite tak, aby malo červené víno čo najlepší vplyv na vaše zdravie. Vyberajte si z kvalitných sektov a predtým sa poraďte u odborníkov v niektorej vinohradníckej oblasti. V regiónoch na južnom Slovensku si máme z čoho vyberať. Stále platí, že by vaše pitie červeného vína nemalo presiahnuť hranicu 3 dcl za deň.

Našli ste chybu v článku? Napíšte nám o nej: info@slovakon.sk

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená