Príprava jogurtu doma je ľahšia, ako si myslíte, a je oveľa lacnejšia ako jeho kúpa. Nehovoriac o neustálej kúpe kelímkov, ktoré zaťažujú naše prostredie a nosenia nákupov domov. Tu je náš návod, ako si vyrobiť domáci jogurt pomocou dvoch jednoduchých metód.
Potrebné vybavenie:
– 1 liter mlieka
– Čerstvý jogurt (v obchode kúpený obyčajný nesladený jogurt s množstvom živých kultúr alebo zvyšky jogurtu z poslednej vyrobenej dávky)
– Malý hrniec
– Teplomer, ktorý je možné pripnúť na bočnú stranu hrnca
– sklenená nádoba s objemom 1 l so skrutkovacím horným vekom (používam nádobu na konzerváciu 1 l)
– Výrobník jogurtov – jogurtovač alebo rúra na pečenie
Krok 1: Mlieko zohrejte
Nalejte mlieko do hrnca, pripnite teplomer na stranu, otočte plameň na strednú teplotu a nechajte ho 20 minút, kým nedosiahne 85 ° C. Radšej pri tom postojte trvá to chvíľku.
Krok 2: Ochlaďte mlieko
Hrniec zložte z prvku a nechajte ho stáť 45 minút, kým nedosiahne 45 ° C. Kľudne použite časovač.
Krok 3: Primiešajte jogurt
Po ochladení mlieka na správnu teplotu pridajte jogurt do nádoby, ktorú budete používať, a zalejte 1 šálkou mlieka. Zamiešajte a potom pridajte zvyšné mlieko a znova premiešajte.
Krok 4: Inkubujte
Teraz je potrebné hmotu inkubovať, aby sa z nej stal ozajstný jogurt! Kultúry v jogurte sa dajú do práce. Zvyčajne to trvá asi 4 až 5 hodín, ale čím dlhšie ho necháte, tým je jogurt hrubší a hutnejší. V tejto fáze máte niekoľko možností podľa toho, aký spôsob inkubácie jogurtu chcete použiť.
Metóda 1: Výrobník jogurtov – ak máte jogurtovač, je to najjednoduchšia možnosť. Zalejte dno jogurtovača vriacou vodou. Nechajte pôsobiť cca. 6 – 10 hodín.
Metóda 2: Rúra na pečenie – rúru vyhrejte na najnižšiu teplotu (na mojej rúre je 50 ° C), potom rúru vypnite, nechajte ju však svietiť a vložte do rúry nádobu na jogurt. Nechajte pôsobiť 6-10 hodín.
Krok 5: Dajte do chladničky
Len čo jogurt stuhne, musí sa dať schladiť. Vložte do chladničky na noc alebo do úplného vychladnutia. V tejto fáze môžete tiež dochutiť ľubovoľné príchute, ktoré vám chutia, alebo ho precediť, aby ste pripravili hustejší grécky jogurt.
Aby sme jogurt prepasírovali, nad veľkú mixážnu misu preložíme sito / cedník vyložené kúskom mušelínovej látky a nalejem do toho jogurt. Srvátka vám bude kvapkať do misy a zostane vám hustý grécky jogurt! To zvyčajne trvá pár hodín. Upozorňujeme, že pri príprave gréckeho jogurtu skončíte s približne polovičným množstvom jogurtu ako ste začali, takže z 1 litra normálneho jogurtu vám vznikne približne 500 ml gréckeho jogurtu.
Z výpredajového letáku som na webe hľadala skriňu s posuvnými dverami „PULS“ za 179 EUR, ale nenašla som ju. Bol to cenový trhák. Chcem vedieť, či už nie je k dispozícii.