fbpx

Bryndza ako biele zlato

Zdravá výživa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Jej cieľom je prevencia závažných civilizačných chorôb. Medzi výnimočnú zdravú potravinu s mimoriadne priaznivými účinkami na ľudský organizmus patrí jednoznačne bryndza.

Slovenská bryndza je unikát, ktorý nenájdeme nikde inde na svete. Ide o mäkký, miesený a solený ovčí syr. Všetci ju dobre poznáme, ale do svojho jedálnička ju zaraďujeme len občas, aj keď má neuveriteľné liečivé účinky. Nachádza sa v nej množstvo probiotických baktérií, s čím sa nemôžu porovnávať ani obľúbené probiotické jogurty. Niektorí ju dokonca nazývajú biele zlato, nakoľko je bohatá na všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

Bryndza a jej liečivé účinky na organizmus

Treba však mať na zreteli, že všetky tieto vlastnosti má len nepasterizovaná bryndza, teda taká, ktorá nie je tepelne upravovaná. Pasterizáciou sa totiž do veľkej miery znehodnotí. Zahriatie ešte na vyššiu teplotu z nej robí obyčajný syr s príchuťou bryndze.

Ako  spoznať kvalitnú bryndzu – nie každá „bryndza“ je naozajstná bryndza.

Tradičná bryndza – zvykne sa nazývať aj pravá či salašnícka, je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka. Predstavuje skutočnú probiotickú bombu. V jednom grame nájdeme viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Obsahuje aj drobné zrniečka ovčieho syra. Tento druh bryndze je považovaný za najzdravší.

Termizovaná bryndza – je vyrobená, z pasterizovaného mlieka, obsahuje niekoľko druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného mlieka. Je doslova mŕtvy produkt bez probiotických vlastností. Neobsahuje živé mliečne baktérie ani ostatné mikroorganizmy.

Ako teda spoznáme kvalitnú bryndzu?

V prvom rade musí byť bryndza bielej až žltkastej farby. Konzistencia je jemná a chuť mierne slaná, jednoducho lahodná.

Podľa ročného obdobia poznáme:

Zimnú bryndzu – ktorá sa vyrába z nasoleného ovčieho syra a kravského syra. Podľa potravinového kódexu by však každá bryndza mala obsahovať minimálne 50 percent ovčieho syra.

Letná bryndza je bryndza z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto lahodná bryndza sa obyčajne objavuje v máji, preto dostala prívlastok ,,májová“.

Pre jej liečebné účinky by sme túto potravinu mali konzumovať počas celého roka.

BRYNDZOVÁ NATIERKA

Potrebujeme:

  • 200 g bryndze
  • 3 PL smotany na šľahanie
  • 1 ks menšej cibule
  • 1 hrsť byliniek (medvedí cesnak, pažítka …) – nasekané na drobno
  • štipka soli, korenia, červenej papriky

Všetko spolu vymiešame a podávame s čerstvým chlebíkom.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená