Zmeškali ste na jar výsadbu rakytníka? Nič sa nedeje, zopakovať si to môžete ešte na jeseň. Vhodné sú dosť priestranné plochy, keďže je preň typický bohatý koreňový systém. Vyhovujú mu skôr priepustné a presvetlené miesta, takisto nezabúdajte na pravidelnú zálievku ani na hnojenie. Čím sú typické plody rakytníka a aké má benefity vo vzťahu k nášmu zdraviu? Dozviete sa už na nasledujúcich riadkoch.
Pestovanie rakytníka je teda menej náročné, keďže má silné mrazuvzdorné a obranné vlastnosti, vďaka ktorým veľmi nepodlieha chorobám ani plesniam. Práve počas septembrových dní sa završuje dozrievanie a zber rakytníka. V tomto čase dozrievajú jeho tmavooranžové až červené bobule.
Pozor, po dozretí a zbere treba rakytník spracovať čo najskôr a vybrať si také formy úpravy, aby sa v nich zachovalo najviac cenných látok. Najmenej odporúčané je tepelné spracovanie rakytníka. Vhodnejším je lisovanie za studena alebo pomalšie sušenie plodov pri veľmi nízkych teplotách.
Viete, že jedným dozretým čerstvým plodom rakytníka dokážete zabezpečiť telu potrebnú dennú dávku vitamínu C?
Komplexné zloženie rakytníka má vplyv na výslednú nutričnú hodnotu (cca. 400 KJ) a účinky na naše zdravie a vitalitu. Bohaté zastúpenie majú sacharidy, tuky a bielkoviny. Zdôrazňujeme obsah vlákniny, železa, vápnika, horčíka a sodíka.
Náš tip – Pozbierané oranžové plody môžete mraziť, lisovať na šťavu alebo si dopriať vysokokvalitný rakytníkový olej. Ten má všestranné využitie v medicíny a v kozmetike.
Je organickou ochranou pokožky pred vplyvom UV žiarenia, má silné protizápalové, regeneračné a hydratačné účinky. Vo svojej olejovej konzistencii sa preto vyskytuje v mnohých kozmetických produktov.
Tip na chladné jesenné dni s rakytníkom
Sirup alebo rakytníkový čaj sú taktiež obľúbené formy spracovania. Sirup sa pripravuje prepasírovaním a ak vám gázou neprejde viac než 1,5 l šťavy, stačí na prípravu ďalej spotrebovať max. 1,5 kg cukru. Tento základ štandardne privediete do varu, pozbierate penu a nalejete do čistých sklenených fliaš. Pite až po zriedení s vodou, alebo na jemné dochutenie čaju z rakytníka.
Ten sa pripravuje až po vysušení a pomletí plodov, no na čajovú zmes možno použiť aj listy. Rakytník má kyslastú príchuť, snažte sa čaj čo najmenej dosládzať, aby ste si užili všetky výhody jeho detoxikačných účinkov.