Jednoduché a chutné bábovky, na ktoré netreba váhu, stačí vám hrnček s objemom 250ml. V minulosti sa na našich nedeľných stoloch vyskytoval práve tento typ koláča. Na bežné pečenie, či slávnostné posedenie, bábovka nikdy nesklame.
Na prípravu kakaovej bábovky z bežne dostupnej múky budeme potrebovať:
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- hrnček cukru
- kypriaci prášok do pečiva
- ½ hrnčeka oleja
- vajce
- 2 hrnčeky mlieka
- polievková lyžica kakaa
- tuk na plech alebo papier na pečenie
- práškový cukor na posypanie
Suroviny vymiešame na cesto. Následne cesto vylejeme do formy potretej tukom alebo papierom na pečenie. Nemusíte mať klasickú formu na bábovku, možno ju pripraviť do akéhokoľvek tvaru. Pokiaľ chcete dvojfarebnú bábovku, kakao dajte len do jednej polovice cesta. Bábovka sa pečie pri 170°C zhruba hodinu. Bábovku možno po dopečení ozdobiť práškovým cukrom, avšak pre tých, ktorí chc
Recept na bezlepkovú bábovku
Nemusíte byť celiatikom, aby ste si vychutnali túto zdravší bezlepkový variant. Každopádne, tomu, kto nemá alergiu na lepok alebo celiakiu sa neodporúča, aby úplne vylúčil lepok zo svojho jedálnička.
Na prípravu z bezlepkovej múky budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky
- hrnček práškového cukru
- 1 a ¼ hrnčeka mlieko
- ¾ hrnčeka olej
- 3 vajcia
- polievková lyžica kakaa
Najprv vyšľaháme vajíčka s cukrom, potom pridáme olej, mlieko a napokon múku. Cesto potom rozdelíme na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao. Nalejeme do formy postupným vrstvením cesta. Bábovka je hotová zhruba za 45-50 minút pri pečení pri 170°C.
Či je cesto dobre prepečené, zistíme špajľou. Ak je suchá a cesto sa nelepí, bábovka je hotová.