Radi by ste si počas vianočných sviatkov užívali príjemnú, hrejivú domácu atmosféru? Tipov, ako „spomaliť čas“, je nespočetné množstvo, no my vám prinášame jeden výnimočný. Venujte svoj voľný čas príprave domáceho pečeného čaju a celá domácnosť vám zrazu bude ležať pri nohách. Pýtate sa prečo? Odpoveď nájdete medzi benefitmi tohto tradičného nápoja.
O pečenom čaji – čo je pravda a čo nie?
Ide o lahodný tradičný nápoj, ktorý si rýchlo a zdravo pripravíte z rôznych druhov ovocia, ideálne z citrusových a bobuľových. Netrápte sa, že nemáte práve čerstvé ovocie, vhodnou alternatívou je mrazené, ale aj kompótové. Kvalitný pečený čaj sa nezaobíde bez vonného korenia – najčastejšie ho ochucujeme škoricou, zázvorom, klinčekom, z byliniek je vhodná napr. mäta pre svoje osviežujúce a antioxidačné vlastnosti. Čím viac si pri príprave pečeného čaju dáte záležať na kvalite ingrediencií, tým bude prospešnejší jednak pre vaše chuťové poháriky a zároveň pre posilnenie imunity.
Pečený čaj – len jesenný a zimný nápoj?
Ale kdeže! Piť ho môžete celoročne, samozrejme, pre lepší pôžitok si v lete vyberajte ovocnú a bylinnú zmes pre osvieženie tela (pečený čaj s minerálkou a kockou ľadu), v zime ho obohacujeme najmä o plody vlastnej úrody, plné vitamínov a antioxidantov. Navyše, ak si domáce pečené čaje pripravujete v kruhu rodiny, má to úplne iné čaro, chuť a vôňu ako akýkoľvek iný spôsob prípravy. Pri čaji tak úžasne všetci zrelaxujeme, až sa nám nebude chcieť veriť, že šálka je už prázdna.
Náš tip, ako sa zahriať a zlepšiť si zdravie počas zimných mesiacov – máte zásoby ovocia? Stavte najmä na naše tradičné plody, ako sú jablká, hrušky a ríbezle.
Jablkový pečený čaj
Chutný a zdravý pečený čaj si pripravíte z:
- 1 kg jabĺk a hrušiek,
- 1 citróna,
- 150 g ríbezlí a napríklad v kombinácii s jahodami
- škoricu a klinčeky (podľa chuti),
- 250 až 300 g cukru,
- pre výraznú arómu a chuť max.1 dcl rumu.
Čerstvé ovocie poriadne vyumývajte, mrazené pri bežnej izbovej teplote nechajte rozmraziť a nakrájate na menšie kúsky. Nelúpte, pretože aj táto časť plodov je bohatá na vitamíny. Premiešajte aj s ostatnými surovinami, zmes spolu vložte do hlbšieho pekáča a pečte cca. 45 min pri 180-200 °C. Ovocie pustí šťavu a cenné látky, zhnedne, alkohol sa vyparí a ostatné suroviny krásne prevonia. Zmes kontrolujte, občas ju treba premiešať. Nachystajte si zaváraninové poháre, po upečení ich budete plniť ovocnou zmesou. Dobre ich uzavrite, položte hore dnom a nechajte vychladnúť. V tomto období zalievame 1 až 2 lyžičky tejto zmesi horúcou vodou. Naozaj, aj zima má svoje čaro a chuť!
Prosím Vás a ktorý z tých vitamínov v šupke vydrží 45 pri teplote 180-200 stupňov?