V predchádzajúcom článku sme si spomenuli množstvo benefitov, ktoré táto fermentovaná potravina pre človeka predstavuje. Príprava kyslej kapusty je ľahká, jednoduchá a lacná. „Iný kraj, iný mrav“ platí aj tu, preto postupov a receptov je niekoľko. Tu je postup na vlastnej kyslej kapusty:
Recept na kyslú kapustu
1 stredne veľká zelená kapusta
1 polievková lyžica nejodizovanej soli
1 cibuľa
čierne korenie celé, bobkový list
Voliteľné:
2–3 nastrúhané mrkvy / jablká . Prípadne je možné vynechať a pridať len rascu
2–3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno (voliteľné)
Pripravte si 1 až 2 litrovú nádobu na uskladnenie kyslej kapusty, menšiu nádobu na stlačenie a kuchynskú váhu na váženie kapustovej zmesi.
Príprava
- Ak chcete pridať mrkvu, cesnak, rascu či jablká najskôr ich vložte do veľkej misy.
- Vonkajšie listy kapusty zahoďte a jeden krajší list odložte. Potom kapustu nakrájajte na štvrtiny a jadro nechajte vo vnútri. To uľahčí nastrúhanie.
- Kapustové štvrtky nastrúhajte do veľkej misy s cibuľou a korením ( možno pridať aj mrkvu a cesnak). Do 1 litrovej nádoby sa zmestí spravidla okolo 800g hmoty.
- Osoľte a na pár minút soľ masírujte do kapustovej zmesi, kým sa na dne vašej misky nezačne hromadiť soľanka.
- Zložte kapustovú zmes do čistej 1-litrovej nádoby a zatlačte, aby ste sa zbavili vzduchových vačkov. Nalejte zvyšnú soľanku do nádoby. Vzduch v nádobe umožňuje množenie škodlivých baktérií, preto sa uistite, že je zmes úplne ponorená.
- Kapustový list, ktorý ste predtým odložili, orežte na veľkosť otvoru vašej nádoby. Vložte ju do nádoby na vrch zmesi, aby ste zabránili vyplávaniu zeleniny na povrch.
- Celú hmotu treba zaťažiť, aby bola neustále pod vodou. Na kapustový list vložte do nádoby ťažítko (ťažší predmet)
- Zaskrutkujte veko na nádobu. Veko nechajte mierne uvoľnené, čo umožní únik plynov počas fermentácie.
- Uchovávajte ju pri izbovej teplote a mimo priameho slnečného žiarenia 1–4 týždne.