Gurmánske pochúťky z kuraciny: 3 jedinečné recepty

Kuracina patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa na svete. Kuracie mäso je cenovo dostupné, ľahko stráviteľné a zároveň sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Kým kuracie prsia sú známe svojou univerzálnosťou a stehná šťavnatosťou, menej známe časti ako kuracie krídelká a srdcia ponúkajú výnimočnú chuť, ktorú ocenia najmä gurmáni.

Kuracie krídelká sú ideálnym pokrmom na rodinné oslavy, grilovačky či pohodové večery s priateľmi. Sú malé, chrumkavé a v kombinácii so správnou marinádou ponúkajú explóziu chutí. Kuracie srdcia, na druhej strane, sú považované za delikatesu – sú jemné, šťavnaté a plné živín. Hoci sa niektorí ľudia vnútornostiam vyhýbajú, správne pripravené kuracie srdcia dokážu prekvapiť svojou lahodnosťou a intenzívnou chuťou.

V tomto článku vám prinášame tri jedinečné recepty, ktoré ukážu, že aj menej tradičné časti kurčaťa môžu byť gurmánskym zážitkom. Pripravíme si:

Kuracie krídelká v sójovo-medovej marináde – dokonalé spojenie sladkej a slanej chuti s chrumkavou kôrkou.
Rizoto z kuracích sŕdc so zeleninou – jednoduché, no mimoriadne chutné jedlo.
Pikantná polievka s kuracími srdciami a zeleninou – výdatná, aromatická a mierne pikantná polievka, ktorá vás zahreje.

Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tieto recepty, ktoré prinesú do vašej kuchyne nové chute a vône.

1. Kuracie krídelká v sójovo-medovej marináde

Ingrediencie:

  • 1 kg kuracích krídeliek
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 2 PL medu
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL sezamového oleja
  • ½ ČL kajenského korenia (voliteľné)
  • 1 ČL sezamových semienok (na posypanie)
  • jarná cibuľka (na ozdobu)

Postup:

  1. V miske zmiešame sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak, zázvor, sezamový olej a kajenské korenie.
  2. Krídelká vložíme do marinády, dôkladne premiešame a necháme ich odležať aspoň 2 hodiny (najlepšie cez noc v chladničke).
  3. Rúru predhrejeme na 200 °C a krídelká poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečieme približne 40 minút, pričom ich v polovici otočíme, aby boli rovnomerne prepečené.
  5. Pred podávaním posypeme sezamovými semienkami a nasekanou jarnou cibuľkou.

Tip: Ak chcete ešte chrumkavejšiu kôrku, posledných 5 minút pečenia zapnite gril na vyššiu teplotu.

2. Rizoto z kuracích sŕdc so zeleninou

Ingrediencie:

  • 300 g kuracích sŕdc
  • 1 hrnček arborio ryže
  • 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 mrkva (nakrájaná na malé kocky)
  • ½ červenej papriky (nakrájaná na kocky)
  • 50 ml bieleho vína
  • 700 ml kuracieho vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 30 g masla
  • 50 g parmezánu (nastrúhaného)
  • ½ ČL tymianu
  • ½ ČL čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie srdcia očistíme, nakrájame na polovice a opláchneme pod tečúcou vodou.
  2. V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak a necháme rozvoňať.
  3. Pridáme nakrájané kuracie srdcia, ochutíme soľou, korením a tymianom, a restujeme približne 5 minút.
  4. Pridáme mrkvu a papriku, premiešame a restujeme ďalšie 2 minúty.
  5. Prisypeme arborio ryžu a miešame, kým nezačne byť mierne priesvitná.
  6. Prilejeme biele víno a necháme ho odpariť.
  7. Po naberačkách pridávame kurací vývar, vždy keď sa tekutina vstrebá, pridáme ďalšiu naberačku. Tento proces opakujeme približne 20 minút, kým ryža nebude krémová, ale stále mierne al dente.
  8. Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán, premiešame a necháme pár minút odstáť.
  9. Pred podávaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, môžete do rizota pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.

3. Pikantná polievka s kuracími srdciami a zeleninou

Ingrediencie:

  • 300 g kuracích sŕdc
  • 1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
  • 1 petržlen (nakrájaný na kolieska)
  • ½ červenej papriky (nakrájaná na kocky)
  • 1 menšia cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 ČL údenej papriky
  • ½ ČL mletého chilli
  • 1 ČL majoránu
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL citrónovej šťavy (na dochutenie)
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie srdcia očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme cesnak, údenú papriku a chilli.
  3. Pridáme kuracie srdcia a prudko ich opečieme zo všetkých strán.
  4. Pridáme mrkvu, petržlen a papriku, premiešame a zalejeme kuracím vývarom.
  5. Dochutíme soľou, korením a majoránom a varíme na miernom ohni asi 25 minút, kým zelenina a srdcia zmäknú.
  6. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Tip: Pre ešte sýtejšiu verziu pridajte na záver hrsť drobných cestovín alebo uvarenú ryžu.

 

Tieto tri recepty vám ukážu, že kuracie krídelká a srdcia nemusia byť len tradičné ingrediencie do polievok alebo gulášov, ale môžu sa stať hlavnou hviezdou vášho stola. Či už si doprajete chrumkavé krídelká, jemné srdcia alebo pikantnú polievku, vaše chuťové poháriky vám poďakujú.

Ktorý z receptov vás zaujal najviac? Skúste ich doma a podeľte sa o svoje dojmy!

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená