fbpx

Ste začínajúci kávičkár? Máme pre vás základné rady k výberu kávy

Každý začínajúci kávičkár (a tým nemyslíme len ľudí, ktorí začínajú piť kávu, ale aj takých, ktorí doteraz pili len instantnú „kávu“) môže byť na začiatku „zahltený“ množstvom odrôd a druhov káv. Ako sa v nich vyznať?

Jednoznačne zrnkovú

V prvom rade zdôrazníme, že v ideálnom prípade by ste si mali kupovať výlučne zrnkovú kávu. Aj keď kúpa mletej kávy môže vyzerať ako dobrý nápad pre urýchlenie jej prípravy, či šetrenie na mlynčeku, resp. kávovare s mlynčekom, váš kávový zážitok by bol s mletou kávou značne ochudobnený. Káva totiž po mletí pomerne rýchlo prichádza o arómu a chuť a tak je najlepšie zrná mlieť tesne pred prípravou kávy.

Poďme si ale už rôzne kávy nejako rozdeliť. Nebudeme vám dávať odporúčania na konkrétne kávy, keďže to je značne subjektívna záležitosť, ale je tu jedno pravidlo, ktorého je dobré sa držať (minimálne v začiatkoch, keď ešte nebudete chcieť priveľmi experimentovať): zamerajte sa na typ praženia rôznych káv a vyberajte podľa toho, ako si budete kávu pripravovať.

Zdroj obrázka: Autor: zinkevych / Stock.adobe.com

Tmavo alebo svetlo praženú?

V prípade, že ste si zakúpili automatický alebo pákový kávovar na espreso, vyberajte si z tmavo pražených káv. Ide totiž o najlepšiu kávu do kávovaru. Očakávať môžete čokoládovejšie chute s minimálnou aciditou.

Pre tých, ktorí sa rozhodnú pre filtrovanú kávu pripravovanú prostredníctvom rôznych alternatívnych metód (napríklad V60, Chemex, AeroPress, či French press), sú ideálne svetlo pražené kávy. Pri tomto type praženia najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy, avšak ľuďom, ktorí ešte nemajú so svetlo praženými kávami skúsenosť, sa môžu zdať takéto kávy kyslé.

A prečo sú vlastne svetlo pražené kávy vhodnejšie skôr na filtrovanú kávu? Príprava svetlo praženej kávy na espreso je háklivejšia a zo svetlo pražených káv sa takýmto spôsobom často nedokáže vytiahnuť celý potenciál ich chuti.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená