fbpx

Pravidelná kontrola týchto autodielov je dôležitá aj po záruke

Otázka pre všetkých vodičov: čo vy a pravidelné servisné prehliadky vášho auta? Absolvujete ich poctivo? Odpoveď na túto otázku často závisí od toho, či je auto ešte v záruke, alebo už  nie. Pretože množstvo vodičov s pravidelným servisom skončí hneď, ako skončí záruka vozidla.

Len pravidelný servis vám zaručí dlhú životnosť auta

Pravidelný servis však nie je o záruke, ale o životnosti vozidla. Každý, kto chce, aby mu jeho auto slúžilo čo najdlhšie a s čo najmenšími problémami, by nemal zanedbávať potrebu pravidelnej kontroly jeho stavu. Vecí na kontrolu je totiž v aute viac než dosť.

Podvozok

Už pri pohľade na auto zdola, na podvozok, je čo kontrolovať. Tlmiče, ložiská kolies, čapy riadenia a ďalšie súčasti, ktoré majú vplyv na kvalitu jazdy. Zároveň ide o veci, ktorých dobrý technický stav je dôležitý, aby sa zamedzilo nadmernému opotrebovaniu ďalších dielov.

Dôležitá je aj geometria, ktorej správne nastavenie je dôležité pre stálosť auta na vozovke a tiež kvôli tomu, aby sa nezačali nerovnomerne opotrebovávať pneumatiky. A kontrolujú sa aj prípadné chyby na výfuku.

Zdroj obrázka: Autor: Fxquadro / Stock.adobe.com

Brzdy

Kapitolou samou o sebe je stav bŕzd, resp. celého brzdového systému vozidla. Funkčnosť bŕzd má priamy vplyv na bezpečnosť jazdy, preto je potrebné pravidelne kontrolovať minimálne stav dôležitých brzdových kotúčov, platničiek a každé 2 roky meniť brzdovú kvapalinu.

Motor

Aj pod kapotou je viacero vecí, ktoré je potrebné pravidelne kontrolovať. V prvom rade treba raz ročne, prípadne po najazdení 15 000 km (podľa toho, čo nastane skôr), meniť olej. Keďže ide o pravidelný úkon, tak sa oplatí poznať predajcu motorových olejov Žilina, u ktorého nájdete kvalitné (nielen) oleje za výhodné ceny. Okrem výmeny oleja sa pravidelne kontroluje aj stav palivového čerpadla, alternátora a veľmi dôležitá je kontrola rozvodov.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená