fbpx

Ako sa pripraviť na jesennú cyklistiku

Jeseň je pre cyklistov zaujímavým obdobím – príroda hrá pestrými farbami, teploty sú príjemne chladnejšie a cesty menej frekventované. No zároveň jeseň prináša špecifické výzvy, ktoré ju robia odlišnou od iných ročných období. Aby ste si cyklistiku v tomto čase naozaj užili, je potrebné sa na ňu pripraviť o niečo dôkladnejšie.

Prečo je jesenná cyklistika iná?

1. Nestabilné počasie: Na rozdiel od leta, kedy sa počasie zvyčajne drží na podobných teplotách, jeseň je veľmi premenlivá. Môže začať slnečným dňom, no už o pár hodín sa objaví vietor alebo dážď. Často bývajú aj veľké rozdiely medzi rannými a popoludňajšími teplotami. To znamená, že musíte byť pripravení na všetky možnosti.

2. Kratšie dni: Na jeseň dni postupne skracujú, čo znamená, že ak si neplánujete jazdu presne, môžete sa ocitnúť na ceste po západe slnka. Znížená viditeľnosť si vyžaduje extra opatrnosť a kvalitné osvetlenie, aby vás vodiči i ostatní účastníci cestnej premávky dobre videli.

3. Listy a blato na ceste: Padajúce listy a občasné dažde môžu vytvoriť klzký povrch, na ktorom je potrebné byť zvlášť opatrný. Aj lesné a poľné cesty môžu byť viac zablatené, čo zvyšuje riziko šmyku. Jesenné cesty sú teda náročnejšie na techniku jazdy aj opatrnosť.

4. Chladnejšie teploty: Hoci jeseň nie je taká mrazivá ako zima, chladné počasie vás môže nepríjemne prekvapiť, najmä ak nie ste dostatočne pripravení. Nižšie teploty môžu rýchlo ochladiť organizmus, čo môže viesť k nepohodliu alebo zdravotným problémom, ak sa neoblečiete správne.

zdroj: dreamstime.com

Čo si obliecť na jesennú cyklistiku?

Obliekanie počas jesene si vyžaduje strategický prístup. Vrstvenie je kľúčové, aby ste mohli ľahko prispôsobovať oblečenie meniacim sa teplotám a podmienkam. Tu je niekoľko tipov, ako sa obliecť:

1. Základná vrstva – pánske, dámske a detské termoprádlo: Prvá vrstva by mala byť priliehavá a vyrobená z materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť (napr. polyester, merino vlna). Funkčné polyesterové, polyamidové alebo Merino termo prádlo udržiava telo v teple a suchu, čím zvyšuje komfort počas jazdy.

2. Stredná vrstva – izolačná: Táto vrstva by mala zabezpečovať teplo, no zároveň umožňovať dobrú priedušnosť. Flísové bundy alebo ľahké cyklistické mikiny sú vhodným riešením.

3. Vrchná vrstva – ochrana proti vetru a dažďu: Vodeodolná bunda je nutnosťou v jesenných mesiacoch. Dôležité je, aby bola aj priedušná, aby ste sa nepotili, ale zároveň vás chránila pred vetrom a dažďom. Bunda by mala mať aj reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť v slabom svetle.4

4. Cyklistické rukavice: Na jeseň sú rukavice nevyhnutné nielen kvôli chladu, ale aj pre lepší úchop na riadidlách v prípade dažďa. Zvoľte nepremokavé rukavice s dostatočnou izoláciou.

5. Cyklistické okuliare: Jesenné podmienky môžu priniesť viacero výziev pre vaše oči. Padajúce listy, vietor, hmla či drobný dážď môžu znížiť viditeľnosť. Cyklistické okuliare chránia oči pred nepríjemnými vplyvmi a tiež zlepšujú viditeľnosť, najmä modely so šošovkami, ktoré sa prispôsobujú svetelným podmienkam (fotochromatické šošovky). Okuliare s čírymi alebo mierne tónovanými sklami sú ideálne pre jesenné jazdy, keď svetelné podmienky nie sú také ostré ako v lete.

6. Návleky na topánky: Termoponožky a pohodlná cyklistická obuv sú samozrejmosťou. Pre zabránenie vniknutiu vody a chladu do vašich cyklistických topánok môžete navyše použiť aj návleky. Nepremokavé návleky na topánky vás ochránia pred vodou, chladom a blatom.

7. Čiapka pod prilbu a nákrčník: Ochrana hlavy a krku je dôležitá, pretože práve tieto miesta najviac trpia chladom. Ľahká čiapka pod prilbu a nákrčník, ktorý môžete v prípade potreby využiť aj ako ochranu tváre, sú skvelými doplnkami.

8. Reflexné prvky: Jesenné dni sú kratšie, preto je dôležité byť viditeľný. Ak vaše oblečenie neobsahuje reflexné prvky, zvoľte reflexnú vestu alebo pásky, aby ste boli na ceste lepšie viditeľní.

Na čo si dávať pozor?

1. Viditeľnosť: Jesenné dni sú nielen kratšie, ale aj zamračené alebo hmlisté. Viditeľnosť je často obmedzená, preto by ste mali mať kvalitné predné a zadné svetlá, ktoré vám zabezpečia, že budete vidieť a zároveň budete viditeľný aj v hustom daždi či hmle. Reflexné prvky na oblečení sú tiež životu nevyhnutné.

2. Cesty pokryté lístím a blatom: Mokrý povrch spôsobený padajúcimi listami alebo blatom môže byť klzký a nebezpečný. Buďte opatrní pri zatáčaní, brzdení a vyhýbajte sa prudkým pohybom. Predvídajte a jazdite s väčším odstupom, najmä na klzkých úsekoch.

3. Údržba bicykla: Jesenné podmienky môžu nepriaznivo ovplyvniť stav vášho bicykla. Blato, voda a nečistoty môžu poškodiť reťaz a iné pohyblivé časti. Po každej jazde je vhodné bicykel očistiť a premazať reťaz, aby ste predišli korózii a opotrebovaniu. Pred každou jazdou skontrolujte aj pneumatiky, aby ste mali dostatočnú trakciu na mokrých povrchoch.

4. Hydratácia a výživa: V chladnejších teplotách môže byť pocit smädu znížený, no telo stále potrebuje hydratáciu. Preto nezabudnite na pravidelné pitie a dopĺňanie energie počas jazdy, napríklad prostredníctvom energetických tyčiniek.

5. Plánovanie trasy: Vždy si naplánujte trasu s ohľadom na zmeny počasia a skrátenie dňa. Vyberajte si bezpečné cesty, ktoré poznáte, a nezabudnite informovať niekoho, kam sa chystáte, najmä ak plánujete dlhší výlet.

Jesenná cyklistika môže byť nezabudnuteľným zážitkom, ak sa na ňu správne pripravíte. Od vhodného oblečenia cez opatrnosť na cestách až po starostlivosť o bicykel – každý detail má vplyv na váš komfort a bezpečnosť. S vhodnou prípravou si môžete vychutnať farebné jesenné scenérie bez obáv a s pocitom pohody.

Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Nechajte nám svoju odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená