Delikatesy z darov prírody sú tie najcennejšie pre naše zdravie. To, že niektoré z nich sú viac sladké a iné horké, ešte neznamená, že nám neprosievajú. Práve naopak, príroda si veci zariadi vždy tak, aby sme si z každej sezóny vedeli vybrať to pravé pre nás. Výnimkou nie je ani známa baza čierna. Z jej kvietkov, ale aj plodov sa každoročne pripravuje domáci sirup. Čo všetko sa za tou príjemnou chuťou skrýva?
Baza čierna je ker z čeľade pižmovkovitých. Dorastá do výšky 6 až 8 m. Výborne sa jej darí nielen u nás, ale aj v iných častiach Európy a Ameriky. Charakteristické sú pre ňu súkvetia bielej až smotanovej farby a dozreté čierne bobule.
Všeobecne majú výťažky z bazy čiernej priaznivé účinky pri zápalových ťažkostiach, pri chrípke, angíne, migréne, zvýšenej teplote a pri bolestiach zubov. Pozitívne pôsobí aj na nervovú a močovú sústavu. Je prírodným antioxidantom.
Pri kulinárskych účeloch sa v súvislosti s bazou čiernou rieši aj nasledujúce: je lepší sirup z kvetov alebo jej dozretých čiernych plodov? Kvety bazy čiernej nesú tú výhodu, že majú jemnú, sladkastú chuť a možno ich jesť aj v surovom (aj varenom) stave.
Plody sú horkasté, konzumovať ich môžeme, až keď dozrejú. Plody musia prejsť varom, inak môžu byť pre nás jedovaté. V surovom stave je v nich látka kyanid, tá sa stráca až tepelnou úpravou. Pripravujú sa z nich nielen domáce šťavy a džúsy, ale aj marmelády, džemy a víno.
Recept na sirup z kvetov bazy čiernej
Na 100 ks kvetov bazy čiernej budeme potrebovať približne 10 kg trstinového cukru, šťavu z citrónu a 10 l vody. Pripravte si aj 50 až 60 g kyseliny citrónovej.
Kvety najprv opláchneme, aby sme z nich zmyli nečistoty, hmyz a poprípade aj peľ. Dáme ich do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a necháme odstáť v chladničke na 24 hodín. Potom bazovú šťavu precedíme a dáme na sporák zahrievať. Pridáme zvyšné suroviny a kontrolujeme, či sa už cukor rozpustil. Horúci nápoj nalievame do umytých sklenených fľaštičiek a okamžite ich uzatvárame.
Recept na sirup z plodov bazy čiernej
Na sirup z plodov bazy budeme potrebovať 1 kg zrelých plodov bazy čiernej, 1 kg trstinového cukru, 0,5 l vody a balíček škoricového cukru.
Plody umyjeme a očistíme od stopiek. Varíme vo väčšom hrnci, spolu s vodou a škoricou. Po tom, ako zmes privedieme do varu, čakáme, kým bobule dostatočne popraskajú. Zmes necháme vychladnúť, pridáme cukor. Zmiešame a na noc necháme odležať v chladničke. Na druhý deň zmes precedíme a sirup varíme ešte aspoň 3-5 minút. Horúci sirup nalievame do umytých sklenených fliaš a dobre uzatvoríme.
Náš tip – Sirup je dobré skladovať na chladnom a tmavom mieste. Výborne chutí s perlivou minerálkou a pár kvapkami citrónovej šťavy.